OBI viert jubileum met internationaal congres in Maastricht

De laatste tijd roept de definiëring van het begrip ‘basisinkomen’ vragen op door het gebruik van de term met een verschillende betekenis door uiteenlopende groepen als activisten, burgers, leden van gemeenteraden, wetenschappers, politici, opinieleiders. Ook de opkomst van allerlei initiatieven en experimenten rondom het basisinkomen ontneemt soms het zicht op een heldere omschrijving.

Om die reden zou ik graag de aandacht willen vragen hiervoor. Want een onvoorwaardelijk basisinkomen is misschien wel een van de meest invloedrijke gamechangers binnen het veld van de wereldproblematiek en de uitdagingen waar de actieve politiek economische krachten mee kampen. Het basisinkomen heeft gezien de huidige uitdagingen, alle ingrediënten die nodig zijn om op toekomstbestendige sociale zekerheid in te kunnen zetten voor iedereen. Ondertussen lijkt het er dankzij voortschrijdend inzicht (helaas nog altijd achteraf) steeds meer op dat het basisinkomen haar tijd vooruit is. Als sociale oplossing voor een sterk veranderende samenleving, maar ook economisch.

Op 30 januari organiseert de Vereniging Basisinkomen ter gelegenheid van haar 25-jarig bestaan een internationaal congres in Maastricht.

Hierin komen aan de orde:

Experimenteren met een gedeeltelijk basisinkomen

Invoering van het basisinkomen en de experimenten ermee staan zeer ter discussie, zowel binnen als buiten de kringen van voorstanders van een Onvoorwaardelijk Basisinkomen. Het congres zal uitgebreid ingaan op deze experimenten die werden uitgevoerd in binnen en buitenland.

Een schakering aan Europese sprekers is aanwezig om hun idee over het onvoorwaardelijk basisinkomen en experimenten basisinkomen te ventileren. ’s Avonds is er een debat met alle sprekers die de dag hebben gevuld.

Wij nodigen in het bijzonder politici, gemeenteraadsleden, wetenschappers en activisten uit. Dit congres is verder open voor iedereen die geïnteresseerd is in het basisinkomen en er meer over wil weten.

vbi-logo-transparantWanneer? 30 januari 2016

Wat? Zie programma-25-jarig-jubileumcongres-van-de-vereniging-basisinkomen

Waar? StayOkay in Maastricht – Maasboulevard 101, 6211 JW

Aanvang om 09:30, einde om 22:30

Voertaal: Engels

Dagvoorzitter: Barb Jacobson, voorzitter Unconditional Basic Income Europe (UBIE)

 

 

Een greep uit het programma

De lopende experimenten in Nederland, Zwitserland, Finland en Brazilië worden besproken door ter zake deskundige sprekers. Wat heeft een gedeeltelijk basisinkomen te bieden? Hierover zullen we discussiëren na een inleiding door Guy Standing en Philippe van Parijs, grondleggers van het Basic Income Earth Network (BIEN).

Een interessant onderdeel van de dag is de bijdrage van de voorzitter van BIEN Finland; Otto Letho, een intellectuele all-rounder ( wetenschapper, filosoof, politicoloog en schrijver) Hij is lid van de “Groenen” in Finland. Hij zal het samen met Markus Kanerva hebben over de status van het veelbesproken Finse Basisinkomenproject. Wie het Finse experiment bekijkt, moet concluderen dat het gedurfd is.
Om te beginnen is er een budget van 20 miljoen euro, waardoor tot wel 100.000 Finnen aan dit experiment deel nemen. Zo’n groot experiment is er nog nooit geweest. Op fastcoexist.com staat een artikel met interessante informatie en bronnen voor wie meer wil weten over het experiment.

Het zal twee jaar duren, waarbij maar liefst vier verschillende varianten van het basisinkomen worden getest
(zie https://decorrespondent.nl/3753/Het-beste-experiment-met-het-basisinkomen-begint-straks-in-Finland/299052813510-f92914a4 )

Een erg gewaardeerde spreker is ook Enno Schmidt, initiator van het Zwitserse initiërende referendum over basisinkomen. Echter wegens vervroeging van het referendum van najaar 2016 naar 5 juni 2016 is hij te druk om te komen. De Zwitsers hebben tot die tijd de mogelijkheid om zich te laten informeren .

De regering heeft een negatief stemadvies gegeven, maar de bevolking zal het uiteindelijk beslissen.

Master of Precariat Guy Standing is ook van de partij, evenals de Nederlandse voorvechter van het basisinkomen Sjir Hoeijmakers en de Belgische oud-gediende; Philippe van Parijs.

Bono Pel en Julia Backhaus zullen een presentatie geven over een case-study omtrent processen rond het basisinkomen en de rol in transitie naar meer duurzame levenspraktijken.

Nicole Teke van het Mouvement Français pour un Revenu de Base, zal verder ingaan op het nieuws dat de Nationale Digitale Raad (CNNum) een rapport heeft uitgegeven, bestemd voor de verdere projecten van de Franse Minister van Economie. Dit document, dat is opgesteld na overleg met 50 deskundigen (sociologen, vakbonden, economen, werkgevers en gemeenschappen) bevat 20 specifieke aanbevelingen, waarvan 1 er de meeste aandacht trekt: de invoering van een onvoorwaardelijk basisinkomen in Frankrijk.

Het gehele event zal tijdens een livestream verbinding te volgen zijn op het youtubekanaal van Soulvability tv
Tijdens het event kan er op bepaalde momenten via de livestream worden gedebateerd door voor – en tegenstanders van een onvoorwaardelijke basisinkomen.

de organisator: http://basisinkomen.org

Robin Ketelaars

Na het congres

Soulvability en Imagine to be Us, waren tot hun grote spijt verhinderd bij het verzorgen van de livestream. Daarvoor in de plaats bezocht Vitalifeiten het event en dat leverde de volgende prachtige samenvatting van het event op: http://vitalifeiten.nl/25-jaar-onvoorwaardelijk-basis-inkomen-in-nederland/

Een gedachte over “OBI viert jubileum met internationaal congres in Maastricht”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *