Wat heeft rijst met vruchtbaarheid te maken?

Rijst blijkt een belangrijke bron van arsenicum te zijn. En dat is vooral gevaarlijk voor zwangere vrouwen.

Wat is arsenicuum? Arsenicum (Arseen) is een chemisch element dat van nature voorkomt in bepaalde gesteentes. Arseen werd vroeger ook wel gebruikt om moorden mee te plegen. In hoge concentraties is het zeer giftig en dodelijk bij 70-180mg. Langdurige blootstelling aan lichtverhoogde hoeveelheden arsenicum is kankerverwekkend en schadelijk voor de gezondheid. Arsenicum is een bestanddeel die onder andere gebruikt wordt in rattengif.

Onderzoekers van de Amerikaanse Darthmouth Medical School PNAS onderzochten de urine van 229 zwangere vrouwen. Het bleek dat vrouwen die veel rijst aten een gemiddelde concentratie van 5,27 microgram per liter in hun urine hadden, terwijl dat bij rijstmijders 3,38 microgram was. Beide concentraties komen overigens niet in de buurt van schadelijke hoeveelheden.

In lage concentraties is het vooral gevaarlijk voor zwangere vrouwen, omdat blootstelling gerelateerd is aan een verlaagd geboortegewicht van de foetus, een verminderd functioneren van het immuunsysteem bij de baby en zelfs aan het overlijden van het ongeboren leven. Bij hogere concentraties leggen ook volwassen mensen het loodje.

Tot dusver werd gedacht dat grondwater de belangrijkste bron is waardoor mensen de stof binnen krijgen. Nu blijkt dat rijst ook een grote bron is. Daar staat tegenover dat rijst in tegenstelling tot ons drinkwater, geen nitraten, medicijnresten, sulfaten, parabenen en siliconen uit verzorgingsproducten die onze drinkwater voorziening er niet uit gefilterd krijgen.  Dat rijst arsenicum bevat heeft overigens een natuurlijke oorzaak. Dat komt omdat dat gewas in staat is om arsenicum uit de grond op te nemen en het op te slaan in de plant. Het is afhankelijk van het type grond hoeveel arsenicum de rijstplant opneemt.

Volgens de onderzoekers is het belangrijk om de concentratie arsenicum in rijst goed in de gaten te houden. China heeft al een maximumconcentratie in de wet vastgesteld van 0,15 microgram per kilo rijst, terwijl de EU en Amerika nog altijd geen richtlijnen hebben. Etiketten maken melding van melk, soja en sesam, maar van arsenicum geen spoor.

Onlangs kwamen ook de Zweedse autoriteiten met een rapport waarin wordt afgeraden voor kinderen om rijstwafels te eten. In het rapport wordt aangetoond dat er in rijstwafels hoge niveaus van de stof arsenicum is gevonden.

In Zweden wordt er aanbevolen dat kinderen niet meer dan vier keer per week rijst of rijstproducten moeten eten. Kleinere kinderen onder de 7 jaar zouden rijstwafels compleet moeten vermijden.

Dat er arsenicuum in rijst zat, was al algemeen bekend. Tijdens het onderzoek van 102 rijstproducten, vonden onderzoekers in sommige producten hoge niveaus arsenicuum. Het advies wat word gegeven is om kinderen onder de 6 jaar geen rijstwafels te geven.

Bron: https://yoo.rs/valisha/

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *